Egyelőre nem tér haza Edward Snowden – meddig tart a száműzetés?

snowdenA napokban elterjedt híresztelések ellenére Edward Snowden nem tér haza az USA-ba. A jelenlegi amerikai törvények miatt a volt hírszerző tiszt nem hisz egy igazságos per lefolytatásában.
“Szeretnék hazatérni” – jelentette ki Edward Snowden szerdai nyilvános videó-interjúján, amelyet a hannoveri CeBIT-en adott. Az elmondottak alapján Snowden arra is készen áll, hogy törvényszék elé álljon, azonban “a jelenlegi amerikai törvények nem teszik lehetővé azt, hogy tisztességes eljárásban részesüljek.” – fejtette ki. Snowden azt is valószínünek tartja, hogy esetében a bírósági meghallgatások, illetve az eljárás a nyilvánosság teljes kizárásával történne.

A napokban spekulációk láttak napvilágot arról, hogy Snowden ügyvédei segítségével valamilyen megállapodást kötött az Egyesült Államokkal hazatéréséről. A hazatérés lenne a legjobb megoldás Snowden álláspontja szerint, azonban a hazatérési egyeztetésről szóló híreket nem szerette volna megerősíteni.

A volt hírszerző tiszt 2013-ban adott át Glenn Greenwald és Laura Poitras újságíróknak olyan dokumentumokat az amerikai hírszerzésről (NSA), amelyek hatalmas megfigyelési botrányt indítottak el. Ennek követkeményeként Snowden Oroszországban kért menedékjogot.

“Azzal, hogy ezeket az információkat nyilvánosságra hoztam, padlóra került az életem. Azonban ma is ugyanígy tennék mindent.” – jelentette ki Snowden. Véleménye szerint ezzel a cselekedetével ismét egyensúlyba hozta a titkosszolgálatok és az emberek közötti viszonyt, mert, amint azt hangsúlyozta “a titkosszolgálatok információ-éhsége végül is minden egyes ember megfigyeléséhez vezet.”

Glenn Greenwald kizárta azt, hogy az átadott dokumentumok – amint azt többen kérik – valaha is teljes terjedelmükben nyilvánosságra kerüljenek. “Szörnyű lenne az, ha mi ezeket a dokumentumokat nyílvánosságra hoznánk. Ezzel teljes mértékben beletipornánk az adott emberek privát szférájába” – fejtette ki az újságíró a kftkreator.hu, a német cégalapítás munkatársai számára.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You