16 milló Euro – csillagászati fizetés a VW-vezetőjének

Volkswagen AG - JahreszahlenMartin Winterkorn, a VW csoport vezetője a jelenleg legjobban fizetett top-menedzser Németországban. A 2014-es évre majd 16 millió eurót tudhatott magáénak, azonban ezzel az összeggel Európában nem ő áll az első helyen.

A Volkswagen konszernnél lendületben van az üzlet. Ezt bizonyítja Martin Winterkorn rekord összegű fizetése is, amely a 2014-es évben 15,9 millió eurót jelentett – amint az a Volkswagen Csoport csütörtökön kiadott éves tájékoztatójából kiderül.

Csupán Winterkorn nyugdíjalapja 29 millió euróba fog kerülni

A vezetői javadalmazáshoz a fix fizetés mellett hozzáadódnak a különböző – rövid távra és hosszú távra tervezett – eredményességi bónuszok is. Emellett Winterkorn még a Porsche konszernnél betöltött vezetői pozíciójáért is tekintélyes összegeket kap. Ez a 2013-as évben további 800,000 eurós összeget jelentett, a 2014-es évre pedig még nem publikálták az adatokat. Ezért nem csoda, hogy a Volkswagennél már félretettek egy 29 millió eurós tartalékot Winterkorn várható nyugdíjalapi költségeire is.

A németországi top-cégek többsége még nem hozta nyilvánosságra 2014-es mérlegét a vezetői fizetésekkel, azonban megelőlegezhetjük azt, hogy Winterkorn a legjobban fizetett németországi top-vezető.

Rekordfizetések az európai top-menedzsereknek is

Nemzetközi szinten azonban vannak olyan vezetők, akik Winterkornnál lényegesen többet keresnek. Ilyen például Ben van Beurden, aki első évében a Shell olajvállalat első embereként 24,2 millió eurót keresett. Ez még a Shell szóvívóje szerint is szokatlanul magas összeg, amelyet a bónuszok emeltek meg, hisz van Beurden már 1993 óta a Shellnél dolgozik. Emellett van Beurden fizetésében további tételek is benne foglaltatnak, mint például a részvényei után kapott nyereség/jutalék, valamint az átköltözési bónusz is, hisz van Beurden Hollandiából költözött át Angliába, amint a Shell élére került.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You