A görög nyugdíjasok többet kapnak, mint a németek

gorog_nyugdijasokNagyobb mértékű szociális juttatások – nagyobb nyugdíj – ezekkel az édes ígéretekkel csalogatták a görög pártok a választókat az urnákhoz. A mumus szerepében a nemzetközi hitelező szervezetek, illetve intézetek voltak: az IMF, az EU, valamint az Európai Központi Bank.

Azonban úgy néz ki, hogy ezek az intézetek tüzetesebben megvizsgálták többek között a görög nyugdíjrendszert is, és több esetben azt találták, hogy a komoly válság ellenére a görögök akár több vagy ugyanolyan összegű nyugdíjat is kaphatnak, mint a gazdaságilag stabil országok, mint például Németország.

Az új athéni vezetés még mindig azt hangoztatja, hogy Görögország a nagy nemzetközi hitelezők miatt adósodik el. Azonban gazdasági szakemberek szerint Görögország esetében sok olyan probléma is van, amelyet maguk a görögök idéztek elő, például a nem megfelelő nyugdíjrendszer miatt.

Standard nyugdíj aránya

Bizonyíték lehet erre például az úgynevezett standard-nyugdíj aránya. Ez azt mutatja meg, hogy mennyi nyugdíjat kap egy olyan alkalmazott, aki 45 éven keresztül dolgozik, az adott országban átlagfizetést kap, valamint maga után minden évben befizeti a szociális járulékokat. Görögországban a nyugdíj az átlagfizetés akár 80 százalékát is elérheti, ami 1100 Eurót jelent. Németországban ez az arány 48 százalék körül van. Németország nyugati részén ez netto 1287 Eurót jelent, a keleti részen pedig 1187 Eurót. Ennek értelmében a számokból az derül ki, hogy egy görög nyugdíjas valamivel kevesebb nyugdíjat kap, mint egy német, azonban az átlagfizetéséhez képest arányaiban sokkal többet.
Még pontosabb adatok: az átlagnyugdíj arányai

Az úgynevezett átlagnyugdíj-arány még pontosabb képet mutat a nyugdíjhelyzetről, hisz sem Németországban, sem pedig Görögországhban nem mindenki átlagbéres fizetést kap. Ez nagyon érdekes adatokat mutat, ha megnézzük azt, hogy Görögországban ez az átlagbér 63 százalékát jelenti, így a nyugdíj-összeg 958 Euró körül mozog. Németországban az átlagnyugdíj alacsonyabb, mint Görögországban – 2013-as adatok alapján ez az összeg nyugaton 734 Euró, a keleti részen pedig 896 Euró.

A görög nyugdíjrendszer az egyik legdrágább Európában

A görög munkavállalók átlagosan hat évvel korábban mennek nyugdíjba, mint német társaik, így természetesen nyugdíjas éveik során sokkal több juttatást kapnak vissza az államtól, mint amennyit befizettek. Így nem csoda, hogy nagyon sok gazdasági szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy Görögország jelenleg a világ egyik legdrágább és legnehezebben kezelhető nyugdíjrendszerével rendelkezik. Ez a nyugdíjrendszer nagyon nagy terheket ró az anélkül is komoly gazdasági nehézségekkel küzdő Görögországra.

 

Látogassa meg oldalunkat: Német cégalapítás szakértőinktől

 

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You