Hanyatlóban az orosz gazdaság – újabb Moodys leminősítés

Moody's sign on 7 World Trade Center tower in New YorkOroszországot a Moodys a “speculative grade” kategóriába minősítette le. Így Oroszország nagyon nehéz helyzetbe került, hisz jóval magasabb kamatok fejében tud hitelt felvenni a hitelpiacról. Jelenleg Oroszország Ba1-es kategóriában van, ahonnan a Baa3-as kategóriából került le – ahogyan azt a hitelminősítő intézet péntek esti közleményében hírül adta.
A leminősítés legfőbb okai természetesen az ukrán válság, illetve emellett az olajárak csökkenése és a Rubel gyengülése. Így Oroszország gazdasági kilátásait is negatív kategóriába sorolta a Moodys. A lesorolás mérvadó lehet, ha figyelembe vesszük azt, hogy Oroszországot az elmúlt időszakban két másik nagy hitelminősítő, a Standard and Poors és a Fitch Ratings is leminősítette.

Anton Siluanow orosz pénzügyminiszter a Moodys leminősítésére reagálva azt mondta el, hogy: “Ez a leminősítés politikai indíttatású”, továbbá azt fejtette ki, hogy véleménye szerint – habár ebben kételkedhetűnk- a leminősítés nem okoz komoly gondokat az orosz gazdaságnak.

Az orosz krízis német szemmel
Németország azonban másképp látja ezeket a dolgokat, hisz csak az elmúlt év Októberében 20-22 százalékkal csökkent a német export mennyisége Oroszország felé. Ezt leginkább olyan iparágak sínylik meg, amelyek a legtöbbet exportálnak Oroszország felé. Ilyen például a német autóipar, hisz a német export egy ötödét személyautók teszik ki. A legnagyobb vesztes a BMW és az AUdi. Emellett tavaly Augusztus óta a takarmányexport is jelentősen csökkent, hisz Oroszország korlátozásokat vetett ki a takarmányra. A német export ezáltal több mint egy harmaddal csökkent és
további csökkenő tendenciát mutat. Emellett, az oroszországi krízis miatt további olyan cégeknek kell új felvevőpiacot keresniűk, mint például a gyógyszergyártók vagy az állati zsírokat előállító üzemek.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You