Koszovói menekültek – Németország és Magyarország számokban

koszovoi_menekultekA német sajtóban is nagymértékben foglalkoznak a bevándorlás kérdésével, hisz statisztikai adatok szerint Németországban is nagymértékben nő ez a szám. Eurostat statisztikai adatok alapján 2014-ben ez a szám 629 ezer bevándorlót és politikai menedékkérőt jelentett. Ez ha belegondolunk egy hatalmas szám, még akkor is, ha figyelembe vesszük azt, hogy Németország 80 milliós nagyállam.

Németország a bevándorlók egyik célországa

Amint azt az elmúlt napokban-hetekben a magyarországi közvélemény is széles körben láthatta, Németország az emigránsok egyik fő célja. Ők egy jobb élet reményében vállalják a megpróbáltatásokkal járó, a távolabbi országokból érkezők esetében akár évekig is tartó utat a célországok felé.

Legújabb németországi hírek alapján a koszovói menekült-áradat hatásait már érezni lehet, hisz Januárban 3630 koszovói kért menedékjogot – de ez természetesen csak a hivatalos menedékkérőkre vonatkozik, hisz a menekültek száma napi több száz vagy ezer is lehet. Egyes német politikusok szerint azonban a bevándorlók száma nem adhat aggodalomra okot. Így vélekedik a baloldali Ulla Jepke is, aki azt emelte ki, hogy a Németországba bevándorlók száma még az 1 százalékot sem éri el. Ez a szám sokkal kisebb, mint ezelőtt 17 évvel, amikor több mint 1 millió bevándorlót regisztráltak – fejtette ki a politikus. (Forrás: welt.de)

Bővebb kitekintés – melyek a célországok

Németország mellet természetesen más célországok is feltűnnek az Európai Únió statisztikai adatai alapján. A fő cél: Anglia, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Svájc és Belgium. (Forrás: eurostat, ksh)

A magyarországi helyzet – avagy mennyi az annyi?

Magyarországra is tömegesen érkeznek a menekültek, habár országunk túlnyomó részben még mindig a tranzitország szerepét tölti be.

Előrelátható volt a koszovói menekültáradat?

Egyes politikai elemzők szerint a menekültáradat némiképpen előrelátható lehetett, hisz 2013-as első félévi adatok szerint a hazánkba érkezett és menedékjogot kapott összesen 12 ezer menekültből már akkor 5300 fő érkezett Koszovóból. Érdekesség megemlíteni, hogy Afganisztánból hivatalosan 850-en, míg Pakisztánból körülbelül 1900-an kaptak menedékjogot – tehát arányaiban jóval kevesebben, mint Koszovóból.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You