Kiugróan megnőtt az aranybefektetések aránya Januárban

Az európai aranykereskedők az elmúlt hónapokban növekvő arany-keresletre figyeltek fel. Az elmúlt években az arany iránt viszonylag enyhe volt az érdeklődés, így annak ára is relatív alacsony volt, de kiderült, egyre többen vásárolnak arany-tömböket, vagy akár érméket is.

Krugerrand01

Gazdasági szakemberek több okát is látják az aranyárak emelkedésének. Természetesen a három fő kiváltó ok a görögországi és ukrajnai helyzet, valamint a svájci frank szárnyalása.

A németországi Pro Aurum nemesfémkereskedő cég Januárra több mint 60 százalékos emelkedést jelentett, a BayernLB cég pedig Decemberhez képest már megduplázta eladásait.

A frankfurti internetes kereskedő cég, a Coininvest statisztikái szerint Alexis Tsirpas januári győzelme óta görög ügyfeleik száma a tízszeresére ugrott. A Coininvest igazgatója a megnövekedett keresletet a görögök bizonytalan helyzetében látja. “Nagyon sok esetben, ha bizonytalan politikai helyzet alakul ki, az emberek elsősorban az arany befektetésekben látják az első, legkézenfekvőbb megoldást.”
“2014 nagyon nehéz év volt az aranybefektetések szempontjából” – mondja Benjamin Summa, a Pro Aurum ügyvezető igazgatója, aki természetesen örül a 2015-ös év eleji sikereknek. A legjobb eladásokat a Krügerrand érmék hozzák. A 31 grammos érméből csak Januárban 15,000 darabot adtak el. A jelenlegi arany-árak mellett egy érme értéke körülbelül 1100 Euró.

Nagyarországi aranyárak
Természetesen ezen tényeket a magyarországi adatok is alátámasztják, ha megnézzük az elmúlt 3 hónap tőzsdei adatait. Ebből az derül ki, hogy míg Decemberben az arany ára 31-32 Euró / gramm között mozgott, addig Január elején egy hirtelen megugrás történt, és ez az ár elérte a 37-38 Eurós küszöböt. Ha a hathónapos statisztikai adatokat is figyelembe vesszük, akkor elmondhatjuk, hogy az arany ára körülbelül a 2014-es szeptemberi arányoknak felel meg.

Összességében elmondhatjuk azt, hogy aki pénzét be szeretné fektetni, vagy annak értéket meg szeretné őrizni, megfelelő körültekintéssel megteheti azt. Természetesen elsősorban az arany árának alakulását kell figyelnie és emellett a több lehetőségből választania, hisz a pár grammos plakettektől a kilós tömbökig a választék megfelelő lehet minden pénztárca számára.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You